Possible CVT Issue P0961

Post Reply
Brooklyn_Freestyle
Regular Member
Posts: 53
Joined: Wed Nov 06, 2013 7:32 am
Location: Brooklyn, NY

Possible CVT Issue P0961

Post by Brooklyn_Freestyle » Tue Mar 05, 2019 10:02 am

My '06 FS had been running a little funny. It felt like a rear differential issue. Recently the check engine came on and I pulled a code P0961. From the forum it looks like this code usually comes with a handful of others. Pressure control solenoid A is what the designation seems to be.
I'm wondering if anyone has had experience with this? My mechanic seems to think that it isn't a differential issue but rather related to the CVT. Is it possible that replacing the solenoid could fix the issue? I'm also overdue for a CVT fluid drain and fill.
Thanks for any support.
2006 FS SEL AWD w/ 90k miles


User avatar
Webmaster
Site Admin
Posts: 580
Joined: Sun Oct 24, 2004 1:26 pm
Contact:

Re: Possible CVT Issue P0961

Post by Webmaster » Tue Mar 05, 2019 1:10 pm

You're not the first one, start here: search.php?keywords=p0961&terms=all&aut ... mit=Search

Brooklyn_Freestyle
Regular Member
Posts: 53
Joined: Wed Nov 06, 2013 7:32 am
Location: Brooklyn, NY

Re: Possible CVT Issue P0961

Post by Brooklyn_Freestyle » Thu Mar 07, 2019 3:01 pm

Looks like this viewtopic.php?t=6015 is the route I'm taking. Hopefully the new DEM works out and fixes the issues. I'll post how it works out.
2006 FS SEL AWD w/ 90k miles

xvert
Regular Member
Posts: 144
Joined: Thu Aug 29, 2013 3:05 am
Location: Sibiria

Re: Possible CVT Issue P0961

Post by xvert » Sun Mar 10, 2019 12:42 am

I am not a mechanic, but it seems to me that you have chosen the wrong way. I would try to replace the solenoid A (or clean), check the seals, replace cvt filters
Attachments
Screenshot_20190310-143923.png
Screenshot_20190310-143923.png (1.01 MiB) Viewed 113 times
Screenshot_20190310-142810.png
Screenshot_20190310-142810.png (1017.58 KiB) Viewed 113 times

Brooklyn_Freestyle
Regular Member
Posts: 53
Joined: Wed Nov 06, 2013 7:32 am
Location: Brooklyn, NY

Re: Possible CVT Issue P0961

Post by Brooklyn_Freestyle » Tue Apr 09, 2019 2:09 pm

Ended up replacing the DEM and that took care of the codes. For now it doesn't seem that it was CVT related (this time).
HOWEVER, i'm still getting the sensation that I'm going over mini speed bumps when turning and accelerating at slow speeds or going up hill. I don't want to spend any more time/money right now figuring this out. Maybe it's a traction control issue, it does seem to be amplified when the roads are slick.
2006 FS SEL AWD w/ 90k miles

Post Reply